Wat doet het ertoe!
25-10-2018

Ooit las ik dat de beste manier om paard te rijden is, ervoor te zorgen dat je in dezelfde richting gaat als het paard. En hoewel dat een redelijk dooddoenerige tip is, roept het bij mij direct vragen op. We gaan er vanuit dat de ruiter, bestuurder, sheriff bepaalt waar het paard heen gaat. Toch? Is het dan zo dat het voor het paard gewoonweg gunstiger is om daar naar te luisteren en dat jij niet in dezelfde richting gaat als hij, maar dat hij jouw richting in gaat?

En hoe zat het met Zorro toen hij achterwaarts op zijn paard zat om de slechteriken glimlachend in de ogen te kijken alvorens hij hen van hun ros afduwde? En hoe werkt dat dan met die paardendansers, die in allerlei rare bochten op het dier zitten staan hangen om het publiek te vermaken. De richting is dan handig qua verwachtingsmanagement en gewoonweg choreografie, maar doet het er verder toe?

Ik heb persoonlijk niet zo veel met paarden. Niks tegen, maar ook niks voor. Ik ben redelijk neutraal. Het enige wat ik mij altijd afvraag, is - als ik kijk naar mijn paardrijdende dochters die hier echt anders in staan dan ik - wie bestuurt nou wie? En ik weet dat menig kenner mij hier een eenduidig antwoord op kan en wil geven, maar hoe weten we dat nou zeker? Hebben we het gevraagd? Gemeten? En vooral…doet het ertoe? Als het paard content is, is het prima toch? Als de ruiter blij is, koning te rijk, heer en meester? Laten we hem dan in de waan dat hij het echt echt echt voor het zeggen heeft terwijl we knipogen naar het paard ‘want wij weten wel beter’? En hoe sympathiek maakt zo’n onderonsje ons? En doet het ertoe?

Er zijn zoveel vragen, zoveel antwoorden, scenario’s, plannen, resultaatjes. En soms is de enige vraag dan ‘doet het er écht toe?’ En als dan het antwoord ‘nee’ is, gaan we dan door met wat wel belangrijk is?

Als je nu denkt, wat een kulverhaal! Dan betekent het, dat je het hebt gelezen en dat je iets hebt gevoeld. En dát doet er toe.

En als je zelf nu denkt, dat bij jou wel alle gedachten even belangrijk zijn. Of juist niet. En je twijfelt over ja of nee. Dan kun je me bellen, dan zal ik je coachen. En dat doet ertoe.